Pelkällä aurinkoenergialla kuivatettua puuhaketta

Aurinkoenergiakuivatuksella tehokkaampi palamisprosessi ja homeenesto

Jotta tuoreesta puuhakkeesta- ja silpusta saadaan korkean lämpöarvon omaavaa ja ekologisesti kestävää energiaraaka-ainetta, tulee se kuivata huolellisesti. Terveydellisten seikkojen vuoksi homeitiöiden ja sienien kehittyminen täytyy estää. Aurinkoenergialla toimiva kuivatusjärjestelmä on tehokas ja ekologinen ratkaisu hakkeen kuivaamiseksi.
 
 Jumbo Solar Mendler Holzverarbeitung Jumbo Solar Mendler Holzverarbeitung Jumbo Solar Mendler Holzverarbeitung

Saksalainen yritys Mendler Holzverarbeitung päätti hyödyntää aurinkoenergiaa uuden kuivatushallinsa kuivatusjärjestelmässä. Kolmessa varastossa kuivataan yhteensä 1000 irtokuutiota haketta lattiatuulettimen avulla. Rakennuksen metallikatolle asennettiin 75 neliömetrin alueelle Grammer Solarin keräimiä, jotka nostavat tuloilman lämpötilaa aurinkosäteilystä riippuen jopa
40 °C asteella. Pientäkin aurinkosäteilyä voidaan käyttää kuivatusilman lämmitykseen. Lämmitetty tuloilma nousee kostean hakkeen läpi ja imee itseensä kosteutta. Järjestelmä on käytössä kesäisin ja talvisin ja tuottaa noin 45.000 kWh aurinkoenergiaa vuodessa.  
Aurinkoenergialla toimiva ilmakuivatus soveltuu erityisen hyvin puupolttoaineen kuivaamiseen, sillä kun tuloilma lämmitetään heti keräimessä vältetään ilmansiirron kautta tapahtuva lämmönhukka ja saavutetaan korkea tehokkuus. Keräimiä voi helposti asentaa suurillekin alueille ilman teknisiä ongelmia. Keräimien jäätyminen, vuotaminen ja höyrystyminen on täysin mahdotonta, joten häiriötön käyttö on taattu myös ja äärimäisissä olosuhteissa seisokkien jälkeen. Kestävistä ja korkealaatuisista materiaaleista rakennetut keräimet keräävät vuosikymmenienkin käytön jälkeen moitteettomasti ja luotettavasti auringon energian talteen, eivätkä suodattimien vaihtoa lukuunottamatta vaadi minkäänlaista huoltoa.
 
Kuvat: Mendler Holzverarbeitung